Klaas Jan Mollema

NVB09 NIETMEERLIVE slot track professional / TACIS

Omdat ik aan het eind van de dag zelf op de planken stond heb ik na de koffiepauze gisteren niet meer kunnen bloggen. Daarom nu nog kort even hierop terugkomen.

Margriet van Eck Poppe deed verslag van de ontwikkelingen binnen de KEI groep, die streven naar een keurmerk voor informatieprofessionals. Ze noemde o.a. het keurmerk CERTIDoc, wat momenteel pas 26 keer in heel Europa is uitgegeven.

Vanuit de zaal kwam echter een reactie: wat is het nou?: informatiespecialist of informatieprofessional? Een goede vraag vind ik, want de engelse term professional kan af en toe echt vaag en verwarrend zijn voor buitenstaanders. Persoonlijk (en binnen de TACIS) werken wij met de term informatiespecialist. Dat is oer hollands en dekt ook nog eens volledig de lading.

Het was dan ook niet raar dat ik direct toen ik op de planken stond hier helderheid over schepte en de term informatiespecialist bleef hanteren. Ik ging vertellen over de vorderingen van de werkgroep TACIS: Taskforce ArbeidsCommunicatie InformatieSpecialisten.

En de vorderingen zíjn leuk! We hebben gedacht vanuit het feit dat we allen merken dat het verschrikkelijk lastig is om het vak van de informatiespecialist uit te leggen aan scholieren. En dat is vreemd. Scholieren gebruiken all the time digitale media. Veel van die digitale media worden inhoudelijk ingericht en gestructureerd door informatiespecialisten. Ik denk daarbij aan een platform als uitzendinggemist.

Toch blijft het een lastig beroep om te communiceren, laat staan dat ze instromen bijeen van de opleidingen tot informatiespecialist (mbo, hbo, wo).

TACIS gaat daar verandering in aanbrengen. Waar voorheen vaak kleine initiatieven op PR gebied waren van de opleidingen zelf, bundeld TACIS krachten samen. Krachten van het onderwijs, maar ook het werkveld en liefst ook de overheid. Er moet immers nu echt wat gebeuren: het is nu of nooit. De beroepsgroep krijgt het steeds lastiger met het vinden van geschikte nieuwe werknemers. De uitstroom van de opleidingen haalt bij lange na niet het aantal vacatures. En onze instroom is al even dramatisch.
Nogmaals: vreemd dat het zo is, maar het is zo.

Hoe gaat TACIS daar verandering in aanbrengen? Met een kwalitatieve reclame campagne die er geen doekjes omheen wind. Duidelijke taal: wat is een informatiespecialist? Een beetje a’la geschikt/ongeschikt van de landmacht, maar dan gefocussed op de vraag: ‘wat gebeurt er als er geen informatiespecialisten meer zijn.’

Hoe de campagne vorm gaat krijgen, dat is nog even geheim. Maar voor dat we live kunnen gaan, is het belangrijk dat én in het onderwijs én in het werkveld gezamelijk wordt gezocht naar fondsen om de campagne body te geven.

Het is nu of nooit. Nu kúnnen we nog op de barricade klimmen (Jaap Peeters in een vorige blogpost). Het belang zit em in het feit dat u als informatiespecialisten later waardige opvolgers wilt krijgen. En het belang zit em in het feit dat
de wereld steeds boller gaat staan van alle data.


Subscribe to comments Comment | Trackback |
Post Tags:

Browse Timeline


Comments ( 1 Comment )

[...] Zie de tweets op  Zijlmo en zijn beschouwing [...]

NVB09 Imago van de informatieprofessional « Dee'tjes added these pithy words on Nov 13 09 at 16:49

Add a Comment


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>